onsdag 5. oktober 2011

Upop i Spania

Vi prøver igjen tappert å vende tilbake til det ordinære programmet, hva nå det handler om.

Men siden vi snakker om programmer og har vært innom den kanten noen ganger i det seneste, kan vi jo skotte over mot NRK igjen.

Der vi altså kan lese overskriften Norsk vikingprinsesse pop i Spania.

Så er spørsmålet hvem dette handler om. Harald Hårfagres datter på 800-tallet? En driftig dame innom på vei til Miklagard århundret etter? Til nød en som tok en avstikker fra Harald Hardrådes styrker på 1000-tallet?

Nei, det hele handler om en litt ... annen.
I 1258 ble Håkon Håkonssons datter Kristina giftet bort til en spansk prins. I år er det gitt ut fire spanske bøker om den norske vikingprinsessen.
Vi har altså altså å gjøre med det interessante fenomenet som oppleves stadig oftere, rett og slett at mange nordmenn ikke vet forskjell på vikingtid, norsk middelalder eller renessanse (alt før 1814 eller noe sånt ligger under et slags teppe) - og, om mulig verre, tror at europeere flest opplever vikinger som noe positivt.

Dermed blir det ekstra flott og romantisk å kalle noen for viking, eller som her, vikingprinsesse. Selv om navnet Kristina nok ikke er det mest ... norrøne jeg har hørt. Og hun altså levde 200 år etter at vikingtiden var over.

Saken blir ikke bedre av at vikinger ikke akkurat er pop i Spania. Det er kort sagt en klassisk norsk tabbe å tro at det er viktig og vakkert å identifisere noen med en gruppe som for alle praktiske formål ble oppfattet som lite annet enn pirater, draps og voldtektsmenn.

Det hele antar et enda mer absurd skjær når det viser seg at bakgrunnen for oppslaget er å få henne fram i lyset, som den hun var.
- Kristina snakker så lite, jeg ville gi henne en stemme, sier Freire, som studerte norsk middelalderhistorie og leste sagaen om Håkon Håkonsson av islandske Sturla Tordsson, utgitt i 1264, under forarbeidet med boken.

Forfatteren forteller at Kristina «snakker» bare to ganger i Tordssons saga: første gang etter ankomst til Valladolid, der hun kan velge ektefelle blant de fire kongsbrødrene og sier «Jeg velger don Felipe», som var den vakreste og yngste, og andre gang når hun fremsier sitt bryllupsønske til brudgommen: «Jeg ønsker et kapell til Hellig Olavs ære»,.
Som altså ikke er helt samme ønske som å plyndre kapeller og klostre.

Ingen kommentarer :