torsdag 6. juni 2013

Grunnleggende italiensk

Det er sikkert noen som vil oppfatte Borgia-familien som et høyepunkt i historien, men etter det jeg har latt meg fortelle er de i klart mindretall.

På samme måte er det vel er et mindretall som oppfatter TV-serien The Borgias som et høydepunkt. Selv om den til tider er spennende, mer enn passe grotesk og stort sett hele veien estetisk vellaget.

Dermed er det nok ikke mange som blir med i noen protestaksjon når Comoyo melder at serien avsluttes etter tredje sesong.

Det er ingen tvil om at Borgia-familien for mange er blitt selve symbolet på renessansens politiske dyr, en mafiafamilie som ikke nølte med ... tilbud og giftebegre for å nå sine mål.

Machiavelli kan nok ha vært noe inspirert når han skrev Fyrsten for Mediciene noe senere, men det manglet altså ikke forelegg i den mørkeste renessansen. Uten at alle var helt som Ferdinand 1 av Napoli, en hersker som hadde blitt sensurert ut av Game of Thrones.

At opptil flere Borgiaer endte som kardinaler som den ikke helt uanselige Cesare Borgia (1475-1507) og paver som hans far Alexander VI (1431-1503), har ikke redusert interessen.

Selv om en del av historiene om familien nok ikke har grunnlag i troverdige kilder, er de desto bedre grunnlag for en TV-serie.

Og for friske og vidtrekkende uttalelser slik vi linket til over.
Opprinnelig var det planlagt fire sesonger av serien, som følger en paranoid, men skruppelløs familiefar (spilt av Jeremy Irons) som gjør alt for å beholde makten i den lille ringen av italienskættede katolikker han kontrollerer.
Mens Borgia-familien altså er spansk.

Noe som det gjøres opp til flere nummer av i serien. Ikke minst misliker lokale italienske kardinaler tanken på å overlate styret til utlendinger.

Muligens også fordi Alexander VI tok vel i mot jødene som ble kastet ut av Spania i 1492 og fra Portugal og Provence noen år senere.

Uansett skaper altså serien assosiasjoner, særlig om man har kjepphester.
Italia-kjenner, forfatter og journalist Simen Ekern, som de siste årene har skrevet bøker om både Silvio Berlusconi og Roma, har tidligere uttalt til oss at det er noe grunnleggende italiensk over «The Borgias».
Så er spørsmålet hva som slår dårligst an i Italia og i Spania. At en gjennomkorrupt giftblandende familie blir oppfattet som grunnleggende italiensk - eller at en spansk blir det.

Men kanskje handler dette verken om italiere eller spaniere. For vi snakker tross alt om noe som kan få blodet til å fryse til is i årene på noen og enhver, paver.
Denne grådigheten, hvordan Vatikanet holder ting skjult, forbindelsene til underverdenen, dette er ting som man hele tiden hører om også i dagens Italia. I serien omtales Borgias-familien som «the original crime family», og de siste årenes skandaler i Vatikanet og rundt Berlusconi viser vel ganske tydelig at Borgias-familien har mer enn gode arvtakere, sa Ekern.
Og siden man stadig hører om dette i Italia, må det jo være sant og essensielt. At de tre seneste pavene har vært fra Polen, Tyskland og Argentina er detaljer.

Er man først blitt pave blir man grunnleggende italiensk, eller mafia som det kalles.

5 kommentarer :

Lars sa...

Ikkje for å vera pedantisk, eller forresten, nettopp for å vera pedantisk: Det heiter vel Borgia-familien (utan s)?

Bjørn Are sa...

Sannelig. Jeg må slutte å se TV-serier med engelsk tale.

arild nordby sa...

Vel, vel. Peter Niers ville nok ha bli sensurert ut av Borgias, ikke bare fra Game of Thrones. Det finnes tross alt noen grenser for ondskap på TV om ikke i virkeligheten/fantasien...:-)

Bjørn Are sa...

Derfor det kalles eskapisme, vettu.

Tror nok de også ville slitt med å få Christman Genipperteing med i manus.

Selv om en del slik nok ble utbrodert atskillig over noen glass i samtiden.

arild nordby sa...

I alle fall viser vel dette at behovet for å fortelle hverandre rundt leirbålet om superskumlingene som lusker omkring i mørket, er en del av den grunnleggende menneskelige psyke. Enten slike fantes i nabolaget eller ikke..